Dit is Fonkystones.

Mozaïek op een unieke manier.

(fotografie:Sander van der Torren.)

"Het is wel eens lastig om aan mensen uit te leggen wat ik precies doe. Als ik ze een voorbeeld laat zien valt vaak het kwartje en zijn ze verbaasd en verrast door mijn werk."


Grafische vormen
Al jaren vertaalt Fons Heijne, de man achter Fonkystones, zijn creativiteit, door middel van gekleurde keramische tegels, in bijzondere mozaïeken. Vanuit zijn achtergrond als grafisch vormgever ontwerpt hij vooraf de tekening van het mozaïek, hierna snijdt hij uit gekleurde tegeltjes de juiste vormen. Zo wordt de tekening ingevuld. De lijnen van de tekening zijn de voegen en de ingekleurde delen zijn de mozaïekstukjes.

"Mozaïeken zijn aandachtstrekkers. Mensen blijven nou eenmaal langer naar een mozaïek kijken dan naar een reclamebord."

Het unieke aan Fonkystones
Traditioneel mozaïek is vaak kleurrijk maar chaotisch en leent zich niet voor weergave van ‘strakke afbeeldingen’. Omdat Fonkystones de vormen van het mozaïek van te voren bepaalt, garandeert deze werkwijze een grote controle over de vorm van de tegels en de lijnvoering van het voegwerk. Dit zorgt voor de unieke uitstraling.
De ontwerpfase
Deze fase is misschien wel het belangrijkste deel van Fonkystones. Hier vertaal ik mijn ideeën naar het uiteindelijke mozaïek.